Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

Voorwaarden

De Kartiniprijs


In de stad Den Haag telt iedereen mee. Vrouwen net zo goed als mannen. Alleen blijft een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen ten opzichte van mannen in de praktijk wel eens achter bij dat streven.

De gemeente Den Haag wil alles wat eraan bijdraagt om dit te verbeteren stimuleren, er bekendheid aan geven en als good practices onder de aandacht brengen van een breed publiek. De feestelijke uitreiking vormt ieder jaar een programmaonderdeel van de Haagse viering van Internationale Vrouwendag op of rond 8 maart.


Uitgelicht


Genomineerden 2025

Uw contactpersoon

Informatie


De winnaar van de Kartiniprijs ontvangt 5.000 euro, de overige twee genomineerden ontvangen ieder 1.000 euro. Dit moet besteed worden aan een van hun projecten gericht op vrouwenemancipatie.


De voordrachten worden beoordeeld door een jury van Hagenaars met kennis van vrouwenemancipatie. De jury selecteert uit alle inzendingen de beste drie voordrachten waaronder de winnaar. In een juryrapport motiveert de jury hun keuze.

lees de voorwaarden


De jury van de Kartiniprijs 2025 bestaat uit:

Joan Biekman.

Oprichter 'Urban Chicks with Brains', zet zich in voor meer zichtbaarheid en een podium voor jonge zwarte en gekleurde meiden. Winnaar Kartiniprijs 2024.

Wim Naeije.

Oud-bestuurslid van Stichting Yasmin, waar hij zich 9 jaar lang heeft ingezet voor de emancipatie van vrouwen in Den Haag.

Marion Bootsma.

Voorzitter van Zonta Den Haag, een netwerkorganisatie die zich inzet om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren.

Laxmie Jawalapershad.

Voorzitter en ervaringsdeskundige van Stichting Ester die zich inzet voor slachtoffers en naasten van seksueel en huiselijk geweld. Winnaar Kartiniprijs 2023.

Sarah van Soldt.

Hoofd marketing & communicatie bij Theather de Vaillant. Zet zich in voor een toegankelijke en betrokken gemeenschap, waar buurtbewoners samenkomen, talenten ontwikkelen en ondersteund worden.




SPELREGELS HAAGSE EMANCIPATIEPRIJS ‘R.A. KARTINIPRIJS’

I. Achtergrond, opzet, doel en criteria

Den Haag is een stad waar iedereen zichzelf mag zijn, gelijk behandeld wordt en zich vrij voelt om diens eigen leven vorm te geven.In de kern gaat vrouwenemancipatie over het maken van eigen keuzes, kansen krijgen en pakken, jezelf kunnen zijn en (economisch) zelfstandig zijn, vrij van geweld. Het komt erop neer dat de vrouw keuzevrijheid heeft, haar bijdrage in de samenleving levert en zich niet belemmerd voelt.

De gemeente Den Haag ziet het als haar taak om de signalerings- en aanjaagfunctie binnen het emancipatiebeleid te versterken en initiatieven die navolging verdienen te stimuleren en onder de aandacht te brengen. De gemeente Den Haag wil met de vrouwenemancipatieprijs, onder de naam R.A. Kartiniprijs, genoemde initiatieven honoreren, er bekendheid aan geven en deze als good practices in de stad promoten. De prijs is niet gekoppeld aan een bepaalde doelgroep of leeftijd. Stichting PEP Den Haag is daarbij aangewezen als samenwerkingspartner in de uitvoering van de prijs, o.a. vanwege hun netwerkrol in de stad en ervaring op emancipatiegebied.

De prijs is vernoemd naar Raden Adjeng Kartini (1879-1904), de deels Europees geschoolde dochter van een Javaans regent. Zij verzet zich van jongs af aan tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Kartini kreeg een bekendheid die ver over de grenzen van haar eigen land heen reikte. Ook tegenwoordig wordt zij nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

De Kartiniprijs wordt jaarlijks in de week rond Internationale Vrouwendag in maart uitgereikt. Zowel personen als organisaties en initiatieven kunnen zich kandidaat (laten) stellen. Daarbij kan het gaan om een inzet op professionele of op vrijwillige basis.

Voordrachten worden gedaan via de website www.haagsevrouwendagen.nl. Alle voordrachten worden beoordeeld door kundige personen die op persoonlijke titel deel uitmaken van de jury. Voordrachten kunnen van oktober tot en met december ingediend worden. De sluitingsdatum voor een lopend jaar is steeds 1 januari. Voordrachten die na deze datum bij PEP binnenkomen, gelden niet meer voor het lopende Kartini-jaar maar dingen mee naar de prijs van het daaropvolgende jaar. De jury beoordeelt de deelnemers en op basis van een puntentelling worden drie genomineerden gekozen, waarna de winnaar uit deze drie wordt bepaald. De jury stelt de gemeente hiervan op de hoogte. De wethouder maakt de winnaar bekend tijdens de feestelijke bijeenkomst waarop de prijs wordt uitgereikt. De winnende kandidaat ontvangt een geldbedrag van € 5.000,-. De overige genomineerden winnen ieder € 1.000,-. De ontvangers worden geacht deze prijzen te besteden aan het werk waar zij deze prijs voor hebben ontvangen en overleggen de bestemming van het prijzengeldmet de gemeente. Het geldbedrag wordt op de rekening gestort die gebruikt wordt voor het werk van de winnaars. Gedurende het jaar zullen de genomineerden in overleg met de gemeente ook nazorg en begeleiding ontvangen, indien gewenst.

Wie komt in aanmerking?

  • Niet alleen personen, maar ook organisaties en succesvolle initiatieven komen in aanmerking voor de prijs.
  • Iedere persoon (ongeacht gender/sekse), groep en organisatie, ongeacht leeftijd, kleur of achtergrond, die zich inzet voor vrouwenemancipatie, kan voor de prijs in aanmerking komen.
  • De verdiensten van de voorgedragen organisaties, initiatieven of personen hoeven niet per se strikt een welzijnskarakter te hebben, maar kunnen bijvoorbeeld ook door middel van sport of cultuur bijdragen aan vrouwenemancipatie.  
  • Kandidaten kunnen worden voorgedragen door derden maar kunnen ook zichzelf voordragen.
  • Genomineerden uit voorgaande jaren kunnen opnieuw voorgedragen worden; winnaars van de afgelopen drie jaar zijn uitgesloten.

Harde criteria:

  1. De verdiensten van de voorgedragen initiatieven of personen dragen bij aan vrouwenemancipatie volgens de volgende definitie: bijdragen aan de gelijke positie van vrouwen in de Haagse samenleving en hen in staat stellen hun eigen keuzes te maken, kansen te krijgen en pakken, zichzelf te kunnen zijn en (economisch) zelfstandig, vrij van geweld.
  2. De voorgedragen organisaties, initiatieven of personen zijn geen gemeentelijke instellingen, uitvoerende instantie van de gemeente, medewerkers van deze organisaties of zittend jurylid.
  3. De kandidaat is woonachtig of gevestigd in Den Haag en/of diens verdiensten hebben een duidelijke verbinding met de stad.
  4. De kandidaat heeft de Kartiniprijs in de afgelopen drie jaar niet gewonnen.
  5. De prijs wordt niet postuum uitgereikt.

Beoordelingscriteria:

  1. De verdiensten van de voorgedragen kandidaat dragen op uitzonderlijke wijze bij aan vrouwenemancipatie in Den Haag. Hiervoor worden de onderstaande criteria toegepast. De verdiensten van de voorgedragen kandidaat zijn aantoonbaar:
    • Succesvol: de persoon of het initiatief weet aantoonbaar resultaten te behalen en/of mensen te bereiken op het gebied van vrouwenemancipatie (d.w.z. het maken van eigen keuzes, kansen krijgen en pakken, jezelf kunnen zijn en (economisch) zelfstandig zijn, vrij van geweld. Het komt erop neer dat de vrouw keuzevrijheid heeft, haar bijdrage in de samenleving levert en zich niet belemmerd voelt). Dat kan bijvoorbeeld doordat diens werk een langdurige en blijvende verandering teweegbrengt en/of omdat het werk een groot aantal mensen weet te bereiken.
    • Vernieuwend: de verdiensten van de persoon of het initiatief heeft een nog onderbelicht of nieuw perspectief op vrouwenemancipatie, maakt gebruik van een ongebruikelijke of nieuwe  aanpak of biedt nieuwe inzichten.
    • Inspirerend: de persoon of het initiatief draagt vrouwenemancipatie uit op een manier die bezielend en enthousiasmerend is en weet mensen te mobiliseren en aan zich te verbinden.

II. Organisatie

Bij de toekenning en uitreiking van de prijs zijn de volgende partijen betrokken:

  1. De gemeente Den Haag
  2. Stichting PEP Den Haag
  3. De jury.

A. Gemeente

  1. De gemeente stelt de jury vast op voordracht van Stichting PEP Den Haag en kan kandidaten voorstellen ten behoeve van de samenstelling van de jury.
  2. De gemeente draagt op eigen kosten bij aan maximale publiciteit voor de prijs via alle middelen die de gemeente ter beschikking staan.
  3. De gemeente en Stichting PEP Den Haag toetsen voordrachten aan de harde criteria zoals bepaald in deze spelregels.

B. Stichting PEP Den Haag

  1. Stichting PEP Den Haag draagt samen met de gemeente zorg voor een breed samengestelde jury in relatie tot de verschillende maatschappelijke geledingen.
  2. Stichting PEP Den Haag is verantwoordelijk voor het begeleiden van de jury, waaronder het faciliteren van en toezien op een eerlijk selectieproces voor de genomineerden en de winnaar en begeleiding bij het opstellen van het juryrapport.
  3. Stichting PEP biedt slechts begeleiding en heeft geen invloed op de besluitvorming van de jury.
  4. Stichting PEP Den Haag geeft input voor de organisatie van de uitreiking, in samenwerking met de gemeente of de daarvoor aangestelde externe projectleider.
  5. Stichting PEP Den Haag levert de benodigde informatie aan de afdeling communicatie van de gemeente ten behoeve van de publiciteit en communiceert over de prijs via hun eigen kanalen.
  6. Als aanvulling op voordrachten door derden, benadert en motiveert Stichting PEP Den Haag gericht organisaties, instellingen, initiatieven en personen tot het voordragen van kandidaten daar waar dezen zichzelf onvoldoende (kunnen) profileren.
  7. Stichting PEP Den Haag geleidt de getoetste voordrachten die voldoen aan de harde criteria door naar de jury.

C. Jury

  1. De jury bestaat uit vijf leden en vormt een afspiegeling van verschillende geledingen binnen de samenleving. De jury beschikt aantoonbaar over kennis en inzicht in ontwikkelingen op het terrein van emancipatie die voorzien in een behoefte in de Haagse samenleving. De prijswinnaar van het voorgaande jaar is, indien akkoord, in ieder geval lid in het daaropvolgende jaar.
  2. Juryleden dragen zelf geen kandidaten voor. Zij mogen wel mensen aanmoedigen om voordrachten te doen.
  3. De jury komt minstens twee keer samen. Eenmaal in november voor een introductiebijeenkomst waarin zij kennis met elkaar maken en het proces. Tijdens deze bijeenkomst wijzen zij ook een voorzitter aan en maken zij andere werkafspraken. Tijdens de tweede bijeenkomst (na het sluiten van de inzendingen in januari) komen zij tot besluitvorming over genomineerden en winnaar. Indien gewenst kan hier een derde bijeenkomst voor gebruikt worden.
  4. De jury draagt zorg voor drie weloverwogen nominaties en wijst een van deze drie aan als winnende kandidaat volgens de geldende criteria en bij meerderheid van stemmen.
  5. Ook heeft de jury de mogelijkheid om twee kandidaten een speciale vermelding te geven.
  6. Als er meer informatie nodig is voor het komen tot deze nominaties, kan de jury – met ondersteuning van PEP Den Haag - deze opvragen bij voorgedragen kandidaten.
  7. Bij besluitvorming inzake de jurering dienen alle juryleden hun stem uit te brengen, mondeling dan wel schriftelijk.
  8. Echter, wanneer een jurylid actieve persoonlijke of professionele betrekkingen heeft met een kandidaat onthoudt deze zich van stemming. De juryleden worden geacht deze betrekkingen vooraf bekend te maken.
  9. De jury verantwoordt zich door middel van een juryrapport waarin zij aan de hand van de geldende criteria uiteenzet welke overwegingen geleid hebben tot de keuze voor de genomineerden, waaronder de winnende kandidaat.
  10. De juryvoorzitter is primair verantwoordelijk voor het samenstellen van het juryrapport en beroept zich naar eigen inzicht op de hulp van andere juryleden. Ook neemt de voorzitter contact op met de genomineerden om hen te informeren over hun nominatie en te controleren of zij aanwezig zullen zijn bij de uitreiking.
  11. De jury doet het juryrapport binnen twee weken na de besluitvormende vergadering ter kennisneming toekomen aan de gemeente en PEP (uiterlijk midden februari), zodat zij dit document kunnen gebruiken voor voorbereidingen voor de uitreiking.
  12. Een jurylid kan maximaal drie jaar in de jury zitting nemen.
  13. De jury is onbezoldigd. Voor hun deelname aan de jury worden zij bedankt met een VVV-bon van 100 euro.

Niet alleen individuen, maar ook groepen, organisaties en succesvolle projecten kunnen de prijs winnen.

Iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, huidskleur of achtergrond, die zich inzet voor vrouwenrechten, kan de prijs verdienen.

Wat je doet om vrouwen te helpen, hoeft niet alleen met welzijn te maken te hebben; sport en cultuur kunnen ook bijdragen aan vrouwenrechten.

Iemand anders kan je nomineren voor de prijs, maar je mag jezelf ook aanmelden.

Als je eerder bent genomineerd, kun je opnieuw worden voorgedragen, maar winnaars van de afgelopen drie jaar komen niet in aanmerking.


Wie was Kartini?


De prijs is vernoemd naar mevrouw Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), de deels Europees geschoolde dochter van een Javaans regent. Zij verzette zich van jongs af aan tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervoer. Kartini kreeg een bekendheid die ver over de grenzen van haar eigen land heen reikte. Ook tegenwoordig wordt zij nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron. Klik hier voor meer informatie over de persoon Kartini.

Kartini Museum

In het plaatsje Jepara nabij Semarang op Noord Java kan men het Kartini museum bezoeken. Ook is daar een ‘Kartini beach’.

Internationale persaandacht

Radio internet Kintjir Angin draagt Raden Adjeng Kartini en de Kartiniprijs een warm hart toe.

Veelgestelde vragen


Dat is ook mogelijk. Je kunt het voordrachtformulier hier uitprinten, invullen en opsturen naar:
PEP Den Haag
Kartiniprijs (+ jaartal)
Riviervismarkt 2
2513 AM DEN HAAG

Voorbeeldvoordrachten kunnen je daarbij helpen:
K_Voorbeeldvoordracht 1 K_Voorbeeldvoordracht_2
Ook de juryrapporten van voorgaande jaren kunnen je wellicht inspireren. Zie hiervoor bij ‘Eerdere winnaars‘.

De uitreiking is ieder jaar een programmaonderdeel van de Haagse Vrouwendagen op Internationale Vrouwendag. In 2025 is dat op zaterdag 8 maart in Het Koorenhuis.

Ja, dat mag zolang het langer dan drie jaar geleden is.

Ja, dat is mogelijk; misschien zijn er zelfs nog aanvullingen op de voordracht mogelijk.

Ieder jaar stelt PEP Den Haag op verzoek van de gemeente een nieuwe jury samen die een afspiegeling vormt van verschillende geledingen binnen de samenleving. De vijf juryleden beschikken over voldoende kennis en inzicht in de ontwikkelingen op het terrein van emancipatie.

Ja, behalve als het een structurele gemeentelijke subsidie betreft van meer dan 10.000 euro per jaar.

Winnaar 2025

2025

Femmes for Freedom


2024

Joan Biekman

2023

Laxmie Jawalapershad

2022

Moska Maqsoodi

2021

Polka

2020

Mijn Buuf

2019

Fatma Süslü-Yigittürk

2018

Antoinette Mutesa

2017

Vrouwenplaza

2016

Ladane Audenaerde-Mohammadi

2015

Project Schilderswijk Moeders

2014

Radjesh Madarie

2013

Matroesjka

2012

Haimanot Belay

2011

Roline Julen

2010

'Van huis uit' Unit MCI - Stichting Mooi

2009

Hanneke Oortgiesen

2008

‘In de Naam van de Vaders’

2007

Rahma El Hamdaoui

2004

Annie Jahangir-Alibaks

2003

Cynthia Ampadu

2002

Barryl Biekman

2001

Berin Sayin


Fotogalerij

Internationale Vrouwendag 2020

Internationale Vrouwendag 2016

Internationale Vrouwendag 2014

Internationale Vrouwendag 2013

Internationale Vrouwendag 2012

Contact


PEP Den Haag

PEP Den Haag organiseert in opdracht van de gemeente de procedure rond en de uitreiking van de Kartini prijs.

Contactgegevens:

Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag
T: 070 – 302 44 44
Zie ook: www.pepdenhaag.nl/home.