Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

Uitreiking Kartiniprijs 2023

Wethouder inclusie, Mariëlle Vavier, reikte zaterdagavond 11 maart de Kartiniprijs 2023 uit aan Laxmie Jawalapershad. Zij ontving de prijs omdat zij zich inzet voor slachtoffers van huiselijk geweld. Den Haag reikt de emancipatieprijs sinds 2007 uit. Het doel van de prijs is om inspirerende, succesvolle en/of vernieuwende initiatieven in de stad onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Lees meer >>>

De Kartini prijs


In de stad Den Haag telt iedereen mee. Vrouwen net zo goed als mannen. Alleen blijft een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen ten opzichte van mannen in de praktijk wel eens achter bij dat streven.

De gemeente Den Haag wil alles wat eraan bijdraagt om dit te verbeteren stimuleren, er bekendheid aan geven en als good practices onder de aandacht brengen van een breed publiek. Daarom werd in 2007 de Kartiniprijs ingesteld, een gemeentelijke emancipatieprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. De feestelijke uitreiking vormt ieder jaar een programmaonderdeel van de Haagse viering van Internationale Vrouwendag op of rond 8 maart.

Tijdens de feestelijke uitreiking worden de beste drie – door de jury geselecteerde – kandidaten in het zonnetje gezet en maakt de wethouder bekend wie van hen de winnaar is. Deze ontvangt uit handen van de wethouder een geldbedrag van 2.500 euro.

De voordrachten worden beoordeeld door een jury die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De jury selecteert uit alle inzendingen de beste drie voordrachten waaronder de winnaar. In een juryrapport motiveert de jury hun keuze.

lees de voorwaardenDe jury van de Kartiniprijs 2023 bestaat uit:

Moska Maqsoodi
Participatiemedewerker en Meidenwerker bij de Mussen, winnaar Kartiniprijs 2022.
Corien van der Walt
Initiatiefnemer van Golden Girls Laak, zet zich actief in voor het Vrouwenbuurtlab en is genomineerd voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2022, categorie Buurt & Omgeving.
Saskia de Koning
Voorzitter van Zonta Den Haag, een netwerkorganisatie die zich inzet om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren.
Albert Struikenkamp
Zet zich al jaren in voor het thema emancipatie bij stichting Avrasya en is eigenaar van R-zijn waar hij als HR deskundige en coach vele vrouwen aan een baan geholpen heeft om een eerste stap te zetten richting economische zelfstandigheid.
Gökmen Dogan
Voormalig senior domeinmedewerker OCW bij de Gemeente Den Haag, met hart voor emancipatie van migrantenvrouwen.

Uitgelicht


Moska Maqsoodi wint Haagse Kartiniprijs 2022

De jury heeft uit de inzendingen voor de Kartiniprijs 2022 drie kandidaten geselecteerd: Moska Maqsoodi, Coöperatie Eva en Aynur Dogan.

POLKA wint Haagse Kartiniprijs 2021

De winnaar van de Haagse Kartiniprijs 2021 is POLKA - Centrum voor Poolse vrouwen. Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) vandaag bekend.

Let op!

Er zijn wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren: Organisaties die meer dan 10.000 euro per jaar aan...

Veelgestelde vragen


Dat is ook mogelijk. Je kunt het voordrachtformulier hier uitprinten, invullen en opsturen naar:
PEP Den Haag
Kartiniprijs (+ jaartal)
Riviervismarkt 2
2513 AM DEN HAAG
Voorbeeldvoordrachten kunnen je daarbij helpen:
K_Voorbeeldvoordracht 1 K_Voorbeeldvoordracht_2
Ook de juryrapporten van voorgaande jaren kunnen je wellicht inspireren. Zie hiervoor bij ‘Eerdere winnaars‘.
De uitreiking is ieder jaar een programmaonderdeel van de Haagse Viering van Internationale Vrouwendag. Datum, locatie en tijden worden in januari bekend gemaakt.
Nee, winnaars van de Kartiniprijs zijn uitgesloten van deelname.
Ja, dat is mogelijk; misschien zijn er zelfs nog aanvullingen op de voordracht mogelijk.
Ieder jaar stelt PEP Den Haag op verzoek van de gemeente een nieuwe jury samen die een afspiegeling vormt van verschillende geledingen binnen de samenleving. De vijf juryleden beschikken over voldoende kennis en inzicht in de ontwikkelingen op het terrein van emancipatie.
Ja, behalve als het een structurele gemeentelijke subsidie betreft van meer dan 10.000 euro per jaar.
Ga naar een van de vele gemeentelijke voorzieningen waar je wel kan printen zoals bibliotheken, Buurthuis van de Toekomst.

Maar het is ook mogelijk een handgeschreven voordracht in te sturen. Vermeld wel alle informatie zoals op het voordrachtformulier wordt gevraagd. De motivering mag niet meer bedragen dan 2x een A-viertje.
Over de beslissing van de jury kan niet worden gecorrespondeerd.
PEP Den Haag verzorgt jaarlijks de organisatie van de Kartiniprijs. Ondanks de uitbraak van het coronavirus blijft PEP gewoon bereikbaar per telefoon en online. Ons kantoor is gesloten.

Heeft u vragen over de Kartiniprijs? Wilt u een van de kandidaten interviewen of heeft u een mooie samenwerking voor ogen met een kandidaat? Schroom niet om ons te bellen of te mailen. Ook in deze tijd leggen wij graag de verbinding!

Voordragen

Voordracht formulierKartini prijs reglement

Voorwaarden

Voorbeeld voordrachten

Winnaar 2022

Eerdere winnaars

2021

Polka

2020

Mijn Buuf

2019

Fatma Süslü-Yigittürk

2018

Antoinette Mutesa


2017

Vrouwenplaza

2016

Ladane Audenaerde-Mohammadi

2015

Project Schilderswijk Moeders

2014

Radjesh Madarie

2013

Matroesjka

2012

Haimanot Belay

2011

Roline Julen

2010

'Van huis uit' Unit MCI - Stichting Mooi

2009

Hanneke Oortgiesen

2008

‘In de Naam van de Vaders’

2007

Rahma El Hamdaoui

2004

Annie Jahangir-Alibaks

2003

Cynthia Ampadu

2002

Barryl Biekman

2001

Berin Sayin

Wie was Kartini?


De prijs is vernoemd naar mevrouw Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), de deels Europees geschoolde dochter van een Javaans regent. Zij verzette zich van jongs af aan tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervoer. Kartini kreeg een bekendheid die ver over de grenzen van haar eigen land heen reikte. Ook tegenwoordig wordt zij nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron. Klik hier voor meer informatie over de persoon Kartini.

Kartini Museum

In het plaatsje Jepara nabij Semarang op Noord Java kan men het Kartini museum bezoeken. Ook is daar een ‘Kartini beach’.

Internationale persaandacht

Radio internet Kintjir Angin draagt Raden Adjeng Kartini en de Kartiniprijs een warm hart toe.

In de mediaFotogalerij

Internationale Vrouwendag 2020

Internationale Vrouwendag 2016

Internationale Vrouwendag 2014

Internationale Vrouwendag 2013

Internationale Vrouwendag 2012

Contact


PEP Den Haag

PEP Den Haag organiseert in opdracht van de gemeente de procedure rond en de uitreiking van de Kartini prijs.

Ondanks de uitbraak van het coronavirus blijft PEP gewoon bereikbaar per telefoon en online. Onze kantoorlocatie is echter tijdelijk gesloten. Zie ook www.pepdenhaag.nl/home.

Contactgegevens:

Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag
T: 070 – 302 44 44

Uw contactpersoon


Aysien Zondervan
a.zondervan@pepdenhaag.nl