Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

FilmavondInformatie
Film
Pathé Buitenhof, (Buitenhof 20, Den Haag)
Offline
9 maart 2023
19:00 uur


Het 1,5 uur durende Woman, geregisseerd door Yann Arthus-Bertrand (Human) en Anastasia Mikova, bestaat bijna volledig uit prachtige close-ups van vrouwen die vertellen – over alles. We horen en zien wat vrouwen uit alle hoeken van de wereld vinden van werken, kinderen krijgen, trouwen, het lichaam, seks en nog veel meer. Geen enkel onderwerp dat vrouwen bezighoudt, is te taboe om te bespreken. Zo geeft Woman maar liefst 2000 vrouwen uit 50 verschillende landen een stem, en deze stem is belangrijk. Want als er één ding is dat deze adembenemende documentaire duidelijk maakt, is het dat vrouwen helaas nog steeds aan het kortste eind trekken. Stuk voor stuk vertellen vrouwen van over de hele wereld over het onrecht dat hen is aangedaan; discriminatie, verkrachtingen, besnijdenissen en uithuwelijking, alles komt aan bod. Dit is slopend en misschien nog wel slopender omdat de verhalen niet nieuw zijn maar toch nog altijd aan de orde van de dag en het nog steeds niet opgelost is. Maar juist daarom is deze documentaire zo belangrijk om te zien.
 
Het is zwaar om vrouw te zijn – dat blijkt duidelijk uit Woman. Maar gelukkig zitten er ook veel mooie dingen aan vast die het echte leven én deze documentaire verlichten. De regisseurs wisselen zware verhalen namelijk af met gevoelige en blije vertellingen over verschillende passies of de onevenaarbare moederliefde. Hierdoor wordt Woman een verbluffend en intiem portret dat je vooral zal verwonderen en je, al is het maar voor even, verder laat kijken dan je gewoonlijke bubbel. Woman brengt namelijk oneindig veel diverse vrouwen in beeld die stuk voor stuk, met hun onmeetbare krachten, ons westerse stereotype van ‘de perfecte vrouw’ vernietigen. Een van de vrouwen die haar verhaal vertelde in Woman zei het volgende: “Voor veel vrouwen is vrouw-zijn een geschenk van de natuur. Voor mij is het een cadeau aan mezelf.” Soms is het inderdaad goed jezelf een cadeau te gunnen; laat het deze keer alsjeblieft het kijken van Woman zijn. Want hoe meer mensen deze fantastische documentaire zien, hoe mooier onze wereld zal worden.
 
De film wordt vertoond bij Pathé Buitenhof. Je gaat de zaal in met een drankje en popcorn. Na afloop vindt er een nagesprek plaats. De avond wordt afgesloten met een borrel.
 
De inloop is om 18.30 uur en de film start om 19.00 uur. Om 20.30 uur wordt er tijdens een borrel nagepraat. Aanmeldformulier