Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

In en uit het keurslijf - 400 jaar vrouwenInformatie
Film Lezing
Bibliotheek Laakkwartier
Lezing
8 maart 2022
13.30 - 15.00 uur
Bibliotheek Den Haag


Eeuwenlang was het keurslijf (korset) een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen. Maar een keurslijf staat ook symbool voor een belemmerende bepaling. Een HIP-lezing over het beeld van vrouwen in vier eeuwen geschiedenis.

Veranderend silhouet

Het keurslijf bepaalde de vorm van het bovenlijf en daarmee ook het silhouet van de vrouw. In de loop van de eeuwen veranderende dit silhouet voortdurend. Wat zegt dit over de positie van de vrouw? Welke regels golden er voor vrouwen en meisjes en in welke mate werden deze nageleefd? 
In deze lezing gaat Saskia Kuus in vogelvlucht langs markante vrouwen, opvallende mode en verschuivende verhoudingen.   

Kunsthistorica Saskia Kuus

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis.  Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus Op stand aan de wand, Vijf eeuwen familieportretten in Slot Zuylen en de tentoonstelling Kinderen op hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee - Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.  

Reserveren

Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing. Dat kan via ons mailadres laakkwartier@bibliotheekdenhaag.nl, telefonisch 070 3537570 of aan de balie.

 

Afbeelding: Jean-Etienne Liotard, portret van Marianne Lavergne, ‘La Liseuse’, 1746, Rijksmuseum Amsterdam