Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

Noem mij maar... KartiniInformatie
Muziek Theater
Laaktheater, Ferrandweg 4T
11 maart 2022
13.00 - 15.00 uur
Anita Poolman i.s.m. Laaktheater


“Noem mij maar Kartini” was het bescheiden antwoord van Raden Adjeng Kartini op de vraag van haar Nederlandse correspondentievriendin Stella, hoe ze aangesproken wilde worden. Kartini was dochter van de regent van Japara. Ze schreef vele brieven aan Nederlanders onder andere aan mevrouw Abendanon, echtgenote van de directeur van het Departement van Onderwijs. De brieven zijn persoonlijk en aangrijpend. Ze gaan over haar leven dat bepaald werd door inlandse tradities (adat), uithuwelijking, polygamie, invloeden van het kolonialisme en de westerse cultuur. Kartini kwam op voor de rechten van de vrouw, voor de rechten van haar landgenoten. De brieven dateren uit de periode 1900 – 1904, maar ze zijn nog altijd actueel en inspirerend. Haar gedachtegoed leeft voort. Ze wordt vereerd in haar geboorteland.
Toen Anita Poolman een korte levensbeschrijving over Kartini las en wat later haar vele brieven, raakte ze onder de indruk van haar persoonlijkheid. Niet alleen door haar prachtige Nederlandse taalgebruik, maar ook door haar wilskracht, haar warmte en vooral door haar moed.
Anita heeft de voorstelling een aantal seizoenen gespeeld in kleine theaters en andere locaties. Sindsdien geeft ze voordrachten en workshops over Kartini. Speciaal ter gelegenheid van de Haagse Vrouwendagen 2022 speelt Anita de voorstelling in Laaktheater begeleid door de Indonesische cellist Alfian Emir Adytia.

Spel: Anita Poolman
Cello: Alfian Emir Adytia

 

Aanmelden:
De voorstelling duurt een uur en is gratis. Na afloop wordt er thee geschonken en is er tijd om na te praten. 13.00 – 15.00 uur
Aanmelden via kassa@laaktheater.nl