Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

Ria Sikkes-lezing door Ingrid van EngelshovenInformatie
Lezing
The Social Hub, Hoefkade 9, 2526 BN Den Haag
Lezing
7 maart 2024
19:30 uur - 22:00 uur


Over de lezing 
Dit jaar vertelt voormalig minister Ingrid van Engelshoven haar verhaal over diversiteit en de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen. Ook bespreekt ze het onderwerp bestaanszekerheid. Armoede in Nederland zit voor een groot deel bij vrouwen, alleenstaande moeders en gezinnen die niet kunnen rondkomen. Ze gaat in op de vraag hoe we de positie van vrouwen met elkaar kunnen verbeteren.

Programma
19:30 uur Inloop met koffie, thee, wat lekkers en live muziek 
20:00 uur Inleiding door wethouder Armoede en Inclusie 
20:05 uur Ria Sikkes-lezing door Ingrid van Engelshoven + ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan
21:15 uur Borrel met hapjes, drankjes en live muziek 
22.00 uur Einde Ria Sikkes-lezing

Over Ria Sikkes 
Deze jaarlijkse lezing is een eerbetoon aan Ria Sikkes. Zij is jarenlang actief geweest in de landelijke en lokale politiek. Als voorvechtster voor vrouwenemancipatie liet zij zich in de jaren ’70 horen als Dolle Mina. Zij heeft zich tijdens die periode ingezet voor de positie van de (werkende) vrouw. Zij is zich blijven inzetten voor gelijk loon voor gelijke arbeid en gelijke kansen in opleiding en beroep. Van 1998 tot 2002 was zij gemeenteraadslid in Den Haag.

Ria Sikkes gebruikte haar stem om te motiveren en te verbinden. Wat Ria Sikkes onderscheidt ten opzichte van andere ‘strijdsters’ uit de 2e feministische golf, is dat zij niet de allerhoogste functies bekleedde maar wel duidelijk de stem van de gewone vrouw liet gelden. En juist vanuit die positie van ‘working class’, de werkende vrouw, veel voor elkaar heeft gekregen. Tot op het laatst van haar leven is ze strijdlustig gebleven. Niet alleen voor de onafhankelijke positie van vrouwen, maar ook voor de belangen van gehandicapten en ouderen. 

Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand Aanmeldformulier Aanmeldformulier