Haagsevrouwendagen.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.

Talk: Vrouwen op ScheveningenInformatie
Talkshow
Muzee Scheveningen
Offline
12 maart 2023
14:30 - 16:00 uur
Muzee Scheveningen


Om het thema ‘Vrouwen op Scheveningen’ nog meer naar de actualiteit te brengen, organiseert Muzee Scheveningen in de week van de Haagse Vrouwendagen op zondag 12 maart 2023 een talk waarin drie inspirerende vrouwen hun verhaal delen. Jong Schevenings talent Patsy Kroonenberg begeleidt het gesprek en interviewt de gasten! Patsy Kroonenberg studeerde in 2020 af als actrice en theatermaker, aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na haar afstuderen speelde ze o.a. bij Het Nationale Theater Jong, Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool. Naast haar acteerwerkzaamheden is Patsy ook maker, ze schreef en regisseerde een korte filmmonoloog die werd gespeeld door Joost Prinsen. Voor Muzee Scheveningen maakte Patsy Kroonenberg in het teken van Haagse Vrouwendagen vorig jaar de podcast Vrouw op Scheveningen. Dit evenement zal de basis vormen voor Patsy’s Podcast deel II.

Veder geeft iedere gast een bijzondere betekenis aan vrouwenemancipatie in de Scheveningse maatschappij, graag stellen we ze aan je voor:

Mevrouw Akbal
In de jaren zestig kwamen veel gastarbeiders uit Turkije naar Den Haag om te werken en te bouwen aan de stad. Veel arbeiders kwamen terecht op de Scheveningse visafslag – in het bijzonder vrouwen en gingen zij aan de slag als haringfileersters ‘de Turks Scheveningse Haringvrouwen’. Zo ook mevrouw Akbal die als migrant in de jaren ’80 naar Nederland kwam en als haringfileerster jarenlang hard heeft gewerkt in de Scheveningse haven.

Hoe was het om in de jaren ’80 in Den Haag aan te komen en samen met vele andere arbeidsmigranten aan de slag te gaan in de Scheveningse haven? Wat was de kracht van de vrouw in de fabriek? Mevrouw Akbal kijkt, samen met haar dochter Selda die werkzaam is als Strategisch Adviseur Diversiteit en Inclusie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, terug op deze tijd.

Renate van Hilst-Belt
Als varende vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt Renate mensen in en om onze Scheveningse Noordzee. Ook vrouwen durven hun leven te geven voor die van een ander. Wat komt er allemaal bij kijken als je op een reddingsboot in actie moet komen? Renate vertelt het zelf.

Suzette Bousema
Suzette is een jonge kunstenares wie momenteel exposeert in de Muzee expositie WEED. In haar multimediaproject ‘Dead zones’ onderzoekt ze het gebrek aan zuurstof in kustgebieden. Suzette onderzoekt of zeewierfilters gebruikt kunnen worden als oplossing voor het overschot aan voedingsstoffen en afvalstoffen. Voor WEED maakte ze zeewierfilters met zeewier uit Nederland. Kan zeewier de toekomst van Scheveningen zijn?

Vrouwen op Scheveningen belooft een mooie middag te worden, een start voor het delen en ontdekken van nieuwe bijzondere verhalen van vrouwen op Scheveningen, nu en naar de toekomst toe!